sobota 25. mája 2013

Malinovo-Vanilkový Cheesecake

Milujem maliny. Na našej chate máme taký mini malinový záhon, kde môj ocino maliny pestuje. Keďže nie sme pestovatelia "vo veľkom", posledné dva roky sme mali z našej úrody dve-tri misky :) Ale nevadí, o to sa z nich viac tešíme a vychutnávame :) Maliny sú bohaté na antioxidanty, a zlepšujú zdravotný stav fajčiarov a alkoholikov :) Tieto, ktoré som použila, boli z Billy, keďže naše budú až po lete. Ale pomaličky začína jahodová sezóna, takže v tomto recepte môžete maliny nahradiť aj jahodami :) 

Ešte sa musím posťažovať na recepty z niektorých kuchárskych časopisov. Ja neviem, či pečú a varia v nádobkách pre bábiky, ale mne je vždy všetkých ingrediencií málo!!!! Mám na to také nervy, a nechápem prečo neuvádzajú veľkosť foriem na pečenie, alebo iného kuchynského náradia, ktoré je potrebné pri spracovaní jedla...nikdy nemám dosť plnky, nemám dosť vysoké cesto, skrátka málokedy mi ten recept vyjde tak ako je nafotený...a preto je tento recept presne špecifikovaný a všetkého budete mať dosť :D

Treba mať: (forma 24cm)
360g malín/jahôd
1 1/2 lyžice kukuričný škrob
200g práškový cukor
1 citrón
1 vanilkový lusk
600g syru Lučina
3 kelímky Pribináček vanilka
1 kyslá smotana
2 vajíčka
3 lyžice hladkej múky
150g Bebe zelených
60g masla

Prvá vec, ktorú si treba pripraviť je malinová poleva. 200g gramov malín rozmixujeme v mixéry. Pridáme všetok kukuričný škrob,50g práškové cukru a dolejeme cca 1 dcl vody. Poriadne premiešame, privedieme do varu, a varíme za stáleho miešania cca 5 minút, pokiaľ nám poleva nezhustne. Prepasírujeme cez jemné sitko aby sme sa zbavili malinových zrniečok. Takto pripravenú hustú polevu necháme vychladnúť.

Pokračujeme s korpusom. Sušienky rozmixujeme alebo rozdrvíme na jemno. Prilejeme roztopené maslo, premiešame a vysypeme do formy. Rukami vycapkáme cesto tak, aby pokrylo rovnomerne celé dno formy. Rozohrejeme si rúru na 150 stupňou. Formu s korpusom dáme na 5 minút zapiecť. 

Pripravíme si krém - Lučinu, Pribináčikov, smotanu, vajíčka, múku a 150g práškového cukru rozmixujeme na jemný krém. Pridáme kôru z jedného citróna a semienka z jedného vanilkového lusku. Premiešame a ochutnáme :) Vanilkový lusk a Pribináčiky dajú plnke jemnú vanilkový chuť. Polovicu plnky vylejeme na korpus. Zoberieme zvyšné celé maliny a poukladáme ich na plnku. Zalejeme druhou polovicou plnky. Zarovnáme a pokračujeme s malinovou polevou. 

Bodkovanie Cheesecake-u
Zoberieme si lyžicu, a po vrchu koláča urobíme v kruhoch bodky. Keď je koláč celý vybodkovaný, vezmeme špáratko alebo tenkú špajdľu a prejdeme jedným ťahom stredom každej bodky v každom kruhu od okraja až po stred. Takto ozdobený cheesecae dáme na hodinku piecť na 150 stupňoch. Malinovej polevy vám ostane dosť, tak ju potom môžete použiť na dozdobenie už hotového cheesecaku :) Dobrú chuť!


2 komentáre: