Začala sa sezóna zavárania. U nás doma je hlavným zaváračom ocino. Robí najlepšie džemy, kompóty, zavaraniny na svete. Vo štvrtok robil premierový jahodový džem. Je nenormálne dobrý. Sladučko-kyselkavý, s kusmi jahôd, dá sa jesť aj sám, len tak bez ničoho...Keď som prišla domov, tak mi povedal:
"Nafotil som ti aj priebeh, aby si to mohla dať na blog."
Haha, veľmi si to cením a preto, jeho skvelý džem aj s jeho postupom zverejňujeme :)
Treba mať (cca 15 x 2,5dcl pohárikov):
4 kg jahôd
2 kg kryštálový alebo želírovací cukor
4 sáčky Quittin-u od firmy Haas, alebo inej želírovacej zmesy
Priebeh príprav |
Jahôdky umyjeme, na jedno kilo jahôd dávame pol kila cukru, a na kilo jahôd jeden sáčok želírovacej zmesy. Mágačom na zemiaky (alebo iným nástrojom, čo jahôdy rozmága) urobíme pyré. Nemixujte, lebo nebudete mať tie krásne kúsky jahôd. Poriadne všetko premiešame a necháme na noc odstáť, aby sa nám chute pekne spojili. Ochutnajte, než pôjdete variť a prípadne docukrite. Doporučujem variť po menších množstvách, aby vám džem nezhorel. Každú dávku privedieme do varu, a hneď po bode varu odstavíme. Následne nalievame do pripravených pohárikov, zazátkujeme, a umyjeme v teplej vode - ak ste náhodou okvapkali džemom pohárik pri nalievaní. Naplnené poháriky otočíme vrchnáčikmi nadol a necháme džem vychladnúť. Potom skladujeme v špajzy, prípadne v chladničke :)
Keďže ocino je skôr taký tradičný kuchár, nepotrpí si na nastajlované džemové poháriky. A preto máme naše len klasické, bez dekoracií. Dávame len mininálepku s informáciou o roku výroby :)
Keďže ocino je skôr taký tradičný kuchár, nepotrpí si na nastajlované džemové poháriky. A preto máme naše len klasické, bez dekoracií. Dávame len mininálepku s informáciou o roku výroby :)
Už hotoví na vianočke s masielkom :) |
vianočka, "kockaté" maslo a domáci džem boli moje každodenné raňajky od škôlky, cez základku až po strednú skolu! MŇAM
OdpovedaťOdstrániť:) my ste to tiez casto mali. Myslim si, ze moze dojst akykolvek food trend, aj tak takato klasika bude vzdy top :)
Odstrániť