sobota 2. februára 2013

Len Porádny Steak

Tak a máme tu február, čas Fašiangov, zabíjačiek, prejedania sa, nezdravých dobrôt, návštev, plesov, prejedania sa , ľúbenia sa a prejedania sa. Musíme to všetko behom tohto krátkeho mesiaca stihnúť, nech možeme v marci držať pôst a kadejaké jarné očisty. Nie nadarmo sa hovorí, že LÁSKA ide cez žalúdok a preto som sa rozhodla pomenovať všetky recepty v tomto mesiaci na písmenko L (keďže budeme sláviť aj Valentína) :) 
Začínam sobotňajšim obedom - hovädzím steakom. Veľmi veľmi jednoduchý a dobrý recept. Zvládne to každý :)


Hovädzí steak s bejby špenátom (4 porcie)

Treba mať:
4 hrubšie pláty sviečkovice 
2 balíky baby špenátu
4 vajíčka
8 plátkov slaniny
olivový olej
cesnak
korenie na steak

Pláty necháme v marináde z oleja a korenia cca 2 hodiny. Korenie na steak som vyrobila mixom : morská soľ, čierne korenie, mletá paprika, sušený petržlen a horčicové semienka. A ak sa vám s tým nechce paprať, kúpte si rovno v obchode urobené (korenie myslim). Na rozplálenej pavnicu z prudka opečieme pláty cca 2-3 minuty z každej strany - netreba na ňu dávať olej, lebo steaky su mastné z marinády dosť. Týmto spôsobom (2-3min) bude steak len zatiahnutý a upečený na povrchu, vo vnútri bude krvavý - Rare. Ak chcete Medium alebo Well Done, treba ho opekať o niečo dlhšie. 

Pokračujeme špenátom. Do hrnca nalejeme trošku olivového oleja, nasekaný cesnak (cca 2 strúčiky) a osmahneme. Pridáme opláchnutý špenát a zľahka podusíme cca minutku, aby sa špenát príliš nerozmočil. Nakonec si urobíme volské oká a plátky slaninky opečieme do chrumkava. A to je celé. Už si to len všetko naložíme na tanier a zjeme :)

2 komentáre:

  1. tak toto musim komentovat,
    s tou vetou, ze ked tak si kupte namarinovane maso si to snad nemyslela vazne :)
    ja robim iba easy maso osolim hrubou solou a tiez nahrubo namletym ciernym korenim, rozohrejem panvicu co to da, olivovy olej, 2-3 min z kazdej strany, ale potom to davam este do rury dotiahnut, potom to vyzera takto:
    http://sphotos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/v/730720_4844723448677_1181374856_n.jpg?oh=c13a676d40b3a239ad99d39f9bc652c7&oe=51117327&__gda__=1360161170_8ef0927413f63cb88e0c6e1b69d5022d

    dalej dlho som nemal svieckovu, celkovo teraz je trend, ze svieckova na steaky moc ee, koli tomu, ze to je maso bez tuku (tuk=chut:)), radsej pouzivam, ked najdem vysoku rostenku

    nevies kde take kupim v Piestanoch?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jake namarinovane maso??? Ja som napisala, ked tak si kupte korenie na maso, ak sa vam nechce si ho pripravovat! Osobne som nikdy nevidela namarinovane steaky niekde :D a celkovo nekupujem nic vakuovo balene, aj pekne od masara z obchodu. Nahodou ta svieckova bola super, vobec to nebolo suche, a bol k tomu vypek aj, cize pohoda :) Vysoku rostenku? Na objednavku v hocijakom masiartve :)

    OdpovedaťOdstrániť