sobota 9. februára 2013

Lucky Donuts

Tak a máme tu fašiangový víkend, ľudia bláznia, každá babka varí minimálne dvesto šišiek s džemom, jahodovou penou, šľahačkou a každý z nás je mastný až za ušami a večer nadávame, že sme sa zase raz prežrali :D Prípadne si praskneme dobré črevká a jaterničky, zajeme ich oškvarkami a zapijeme vínčiskom :) To sú Fašiagy. Minimálne teda v mojom okolí :) Ale doprajme si, však to všetko vytancujeme! Ak ste nebodaj nestihli Ples v Opere, tešte sa nejaký dobrý dedinský, polovnícky, školský, študentský a neviemaký :) Nie som fanúšikom kysnutých ciest a preto dnes dávam jednoduchý recept na nekysnuté donaty. 


Treba mať (cca 12 kúskov)
150g práškového cukru
1 lyžica kyslej smotany
2 vajíčka
250 ml kefíru
1/2 lyžičky jedlej sódy bikarbóny
1/2 lyžičky soli
1/2 lyžičky mletej škorice
1/2 lyžičky mletého muškátového oriešku
450g hladkej múky
olej na smaženie

Polevy:
110g práškového cukru
1 1/2 lyžice mlieka
100g čokolády
kúsok masla
farebné dekorácie, oriešky

Začneme cestom. Všetky suroviny zmiešame dokopy a postupne pridávame múku tak, aby ostalo cesto pevnejšie, tvarovateľné a dalo sa s ním pracovať. Ak vám bude treba viac múky, kľudne si prisypte podľa potreby. Cesto vyvaľkáme na cca 1 cm výšku. Vykrajujeme kolieska - priemer 6-7cm. Z každého kolieska vykrojíme aj stred - priemer stredu cca 3 cm - skrátka aby sme mali kolieska s dierkou :) Rozohrejeme olej, poriadne ulejte, aby boli šišky aspoň do polovice ponorené. Opečieme z každej strany cca 1-2 min. Uložíme na plech vystlaný papierovými obrúskami, aby sa nám donaty odmastili. Necháme vychladnúť. 

Pripravíme si polevy. Cukor s mliekom rozmiešame na tekutú polevu, čokoládu s kúskom masla roztopíme. Vychladnuté donaty namáčame do polevy a posypeme ozdobami podľa vlastnej fantázie. A už len zjeme :)

TIP: Vykrojené stredy donatov môžeme tiež vysmažiť a ozdobiť :) budú to také mini jednohubky a nebudeme zbytočne vyhadzovať cesto.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára