pondelok 7. januára 2013

Pita Gyros Kritikos

...pita gyros z najkrajšieho miesta na svete - Kréty :) Taký pravý vidiecky origoš :) Gyros sám o sebe je jedlo, ktoré samozrejme nie je len Kréte, ale aj v kadejakých iných krajinách Stredomoria a určite aj ďalej...Na Kréte je pita gyros považovaný za fástfúd a úprimne toto jedlo jem s mojimi kolegovcami stále. Aj keď nemám vôbec chuť, a preto sa stáva, že každoročne docielim bod, kedy ho absolútne nenávidím...Ale ako to býva, človek má chuť na veci, ktoré nemôže len tak hocikde kúpiť a preto som sa rozhodla si urobiť poriadny dedinský pita gyros doma :)

Inak, najväčší fail gyrosu je tortila plnená kapustovým listom, cesnakovým dresingom a kuracími nugetami. Videli ste to už? V Piešťanoch je takých habadej...

Treba mať:
Tzatziky
Cibuľu
Rajčiny
Gyros mäsko
Pitu
Patates


1.PITA
Receptov na pitu mám asi milión a najlepší, ktorí som robila je recept z blogu Pana CUKETKY. Kliknite na jeho lahodné meno a nájdete úplne super postup na pitu, ktorá je jednoducho skvelá, chutná a mäkučko-chrumkavá ako má byť :) Napísal presný postup do totálnych detailov, takže je jasný a pomerne jednoduchý :) Jediná vec, čo by som dodala je, že mne z uvedenej dávky vyšlo krásnych 5 pita chlebíkov, hoci Pan Cuketka mal 3 :) Asi mi dobre nakyslo cesto.

2.GYROS
Ako som už povedala, robiť Gyros z kuracích pŕs je hriech. Pokiaľ nechcete aby sa vám prášilo z úst, kúpte si u mäsiara pekné kuracie poctivé stehienka a vykostite si ich. Stehná su dobré šťavnaté mäsko. Hoci najlepší gyros je jahňací, robila som tentokrát z kuracích stehienok. Kúpila som 4 väčšie a tak ako som nakrájala väčšie kusy z vykostenia, tak som ich aj napacovala do olivového oleja a zmesy gyros korenia.

Zmes korenia je z: sušený koriander, sušená petržlenka, sušené oregano,sušený tymián, mletý kmín, trošku mletej škorice, cesnaku a chilli = voňavá báseň.

Ideálne je aby mäsko nocovalo v chladničke, a ak nie je čas, tak ho tam šupnite aspoň na dve hodiny pred smažením. Na grilovaciu panvicu ho jednoducho vylejte s celou marinádou - áno, tie veľké kusy celé. Orestujte, len tak aby sa mäso zatiahlo a vo vnútri ostalo ešte doružova. Vyberte z panvice na dosku a nasekajte nožom na drobné slížiky. Po nasekaní vsypte späť do panvice a výpeku a dosmažte do chrumkava , alebo tak aby sa vám to páčilo :)


3.TZATZIKI

...alebo dzadziky ako sa spávne volajú po grécky robím z gréckeho hustého jogurtu, ak ho nemám tak z našej kyslej smotany. Naše slovenské biele jogurty nedávam, lebo sú príliš riedke a tvaroh zase nie je to pravé. Do jednej smotany nastrúham na prúžky jednu šalátovú uhorku, pridám trošku citrónovej šťavy, korenia, soli, 3 strúčiky cesnaku - pretlačiť, no a nakoniec nasekaný kôpor podľa chuti, ktorý niekedy úplne vynechám, lebo nie každý ho má rád. A poriadne vychladiť do chladničky.


4.PATATES A DOPLNKY

...patates alias domáce hranolky vie urobiť každý. Jednoducho nakrájajte zemiaky na prúžky aké chcete, ako sa podaria, nemusia byť ukážkové, proste hocijaké! :) Smažte na panvici alebo vo fritéze do chumkava. Rajčinu a cibuľu nasekajte na jemné tenké plátky. Nachystajte si čierne korenie a mletú červenú sladkú papriku.



5.ZABALIŤ
Správny krétsky pita gyros je balený. Vezmite si papierový obrúsok, zoberte pitu, natrite tzatziky, pridajte kúsky masa, zeleninu, patates, extra tzatziki a posypte koreninami. A to je, vážení, origoš pita gyros se vším všudy :)

Dobrú chuť...alebo, keď sa už hráme na Kréťanov, Kali Orexi :)

2 komentáre:

  1. najkrajší gyros v mojom živote! ...nepochybne aj najchutnejší.. ;) B)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No Vejus, neviem ci sa chytam na tie Kretske :) Ale minimalne som to uz trochu odkukala haha...

      Odstrániť