sobota 23. marca 2013

Voňavé Špízy

Publikujem zase jeden jednoduchý recept, bez akejkoľvek komplikácie. Špízy sú super ak ich robíme doma v rúre, alebo ich grilujete vonku na chate, skátka ich môžete pripravovať všade :) A tiež si ich môžete kombinovať akokoľvek.


Fotka ešte pred upečením :)
Treba mať:
špajdle na napichovanie
1 kg bravčové karé
300g poriadnej slaniny
4 špekačky
4 cibule
2 papriky červené
2 papriky zelené
4 zemiaky
olej
soľ
korenie

Všetky suroviny nakrájame. Mäso, slaninu a papriky na kocky. Špekačky, zemiaky, cibule na kolieska. Krájajte na hrubšie, aby sa vám všetko dobre napichovalo a držalo :) Vymastíme si plech olejom, poukladáme špízy. Ja som klasické dlhé špajdle lámala na polovicu a robila také malé, šikovné špíziky. Pokoreníte, osolíme a poprskáte olejom. Pečieme najskôr 45 na silnejšie cca na 220, a potom dopekáme cca 45 minút na slabšie. Kedže sú na špízoch aj zemiačky, nepotrebujete k tomu žiadnu veľkú prílohu, urobte si len zeleninový šalátik podľa vlastnej fantázie. Čerstvá, vychladená zelenina je k týmto chrumkavým voňavým špízom najlepšia!
Už pripravené na jedenie :)

Inak, čo sa týka špízov, tak nemusíte ich robiť len naslano. Pokiaľ obľubujete slano-sladkú chuť, tak je celkom dobré dať namiesto cibule nakrájané jabĺčko alebo hrušku. K takýmto sladko-slaným špízom je dobré si urobiť nejaký dresing alebo omáčku z modrého syra :)

Špízy som dokonca robila aj čisto ovocné. Napichajte si na menšie špajdle hrozno, jahody, banán, melón a budete mať super sieži dezert, ktorý nie len dobre chutí, ale je zdravý a pekne vyzerá. Môžete k nemu podávať roztopená čokoládu a namáčať si v nej špízy :) Bude to také domáce fondue :)

Nápadom a kreativite sa medze nekladú :) Tak sa pochválte, ako robíte špízy vy?


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára