sobota 22. júna 2013

Ohromne Dobré Zemiaky

Ako som už písala v niektorom z mojich príspevkov, zemiaky sa v našej rodine jedia dosť často. Dnes sme si robili takzvané fast foodové zemiaky s domácou tatarskou. Väčšina ľudí zrejme kupuje už hotovú tatarskú od Helmans alebo niečo obdobné, ale správna gazdinka by mala vedieť urobiť aj svoju vlastnú domácu :)


Treba mať:
1 kg zemiakov
olej
soľ
korenie
rozmarín
cesnak

Tatarská:
2 žĺtky
2 lyžice horčice
1 lyžica vínneho octu
0,25 dcl oleja
4 menšie kyslé uhorky (zavárané)
2 lyžice nasekaného petržlenu
soľ
korenie

Zemiaky očistíme, nakrájame na štvrtinky, osolíme, okoreníme, ocesnakujeme, posypeme nasekaným rozmarínom, potrieme plech olejom a dáme piecť na 220, cca 45 minút. Pri pečení obraciame naberačkou, nech nám neprihoria. Pokiaľ nebudú po 45 minútach dostatočne osmažené a chrumkavé, tak ešte dopečieme 20 minút.

Žĺtky s horčicou vymiešame do hladka. Osolíme, okorením a po kvapkách pridáme trošku oleja pokiaľ zmes nezhustne. Ako náhle je tuhšia, tenkým prúdom pridávame bez prerušenia zvyšný olej a miešame až kým omáčka úplne nezhustne. Uhorky nasekáme na jemné a drobné kúsky, vňaťku tiež nasekáme na jemno, a pridáme do omáčky. premiešame, dochutíme a necháme vychladnúť v chladničke - môže stáť max. 3 dni.

Tip:
Ak nalejete celý olej naraz, tak sa vám tatarská zrazí. V tom prípade pridajte lyžicu horúcej vody a nanovo premiešajte. Ak nepomôže a bude stále zrazená, rozšľahajte si extra jeden žĺtok a postupne ho primiešajte do zrazenej zmesi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára